Varsrea Dunarii in Marea Neagra prin Bara Sulina. Excursii in Delta Dunarii din Tulcea

Excursii in Delta Dunarii din Tulcea 2024

Buna ziua si bine v-am gasit. In cazul in care nu ati citit prima pagina, eu(scriitorul) acestui articol ma numesc Safca Ciprian, un pasionat fotograf si videograf amator, ce organizez excursii in Delta Dunarii de peste 16 ani. M-am gandit ca ar trebui sa va impartasesc din experienta mea in legatura cu acest subiect, care este unul destul de delicat.

In ultima perioada, lumea se grabeste sa vada cat mai mult, dar din aceasta graba se nasc asa-numitele excursii de raliu prin Delta Dunarii, aspect care dauneaza tuturor, inclusiv voua celor care doriti sa admirati Delta Dunarii si adevaratele frumuseti ale sale. Sugestia mea este sa aveti rabdare, sa nu vizitati mai mult de doua destinatii in aceeasi zi, indiferent daca plecati din Tulcea, Mahmudia sau Murighiol. Care estein esenta ideea? Delta Dunarii nu pleaca nicaieri si nici destinatiile pe care dvs doriti sa le vedeti. Sa luam spre exemplu: Sulina.

Sulina – situata pe bratul cu acelasi nume, fostul oras cosmopolit Europolis – este o destinatie care necesita cateva ore pentru a o vizita in profunzime. Mai jos aveti o poza de la inaltime cu Varsarea Dunarii in Marea Neagra prin Bara Sulina. In partea dreapta se afla Farul Nou(Farul de aterizare), in mijloc aveti o nava maritima in drumul ei spre Sulina, iar in partea stanga este epava Navei Turgut Usta(esuata in 2008) avand pavilion turcesc. Nava a fost construita in Romania, in anul 1980, iar primul sau nume a fost Tohani.

Varsarea Dunarii in Marea Neagra la Sulina – vedere aeriana

Padurea Letea – situata intre bratele Sulina si Chilia, Padurea Letea reprezinta cea mai nordica padure subtropicala din Europa, similara Padurii Caraorman. Aici se pot vedea stejari seculari inradacinati in nisip, liane tropicale de mai multe tipuri, dune de nisip la fel ca in desert si renumitii caii salbatici de la Letea. Pentru a putea explora zona cu adevarat se organizeaza asa zisele safari-uri cu masini dedicate – traseu care dureaza 2h:30-3h pentru o ampla acoperire.

Stejarul secular din Padurea Letea
Caii salbatici din zona canalului Sidor, zona sat Letea

Padurea Caraorman(padurea intunecata) este situata intre bratele Sulina si Sfantu Gheorghe. Si aici, ca si in Padurea Letea se organizeaza trasee care dureaza aprox 2h cu masina. Se pot vedea de asemenea stejari seculari inradacinati in nisip, liane tropicale de mai multe tipuri, dune de nisip la fel ca in desert si renumitii caii salbatici(mai putin decat in Padurea Letea).

Stejarul ingenunchat – Padurea Caraorman

Pentru a va bucura de aceste imagini va sugerez sa va organizati excursii in Delta Dunarii doar cu maxim doua destinatii, iar din Tulcea va recomand excursiile Tulcea – Mila23 – Sulina sau Tulcea – Mila23 – Padurea Letea, Tulcea – Mila23 – Padurea Caraorman.

Pentru mai multe informatii va stau la dispozitie la numarul de telefon 0040730544444 sau la adresa de email cipriansafca@yahoo.com .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *